ОСББ на карантині

Карантин. Що робити ОСББ?

Не буду мучити вас інформацією про те як мити руки, яку дистанцію тримати між людьми, і т.д. Все це вже заполонило інтернет і легко знайти. Інформація, цифри і показники, які використовуються в статті є у відкритих джерелах, їх легко перевірити. Тому, якщо вас щось зацікавило, просто гугліть. 

Чому карантин?

Всесвітня організація здоров’я оголосила пандемію. Це означає, що хвороба охоплює всю планету, нікого не омине. За різними оцінками перехворіє 70-90% населення. 

Особливості COVID-19

  • дуже швидко поширюється (набагато швидше за звичайний грип)
  • висока смертність населення старше 60 років.
  • відсутність вакцини.

Основні способи зараження вірусом:

  • повітряно-крапельним шляхом (коли поруч хворий, він видихає вірус з слюною, кашляє, пчихає). 
  • через слизові оболонки людини (коли ми руками торкаємось рота, ока, носа, а на руках є вірус, який ми отримали від контакту з зараженими поверхнями).

Ізоляція є ефективним методом проти поширення вірусу. Карантин запровадили для того, щоб зупинити стрімке поширення вірусу, і таким чином зменшити навантаження на систему охорони здоров’я, яка має обмежені можливості в одночасному лікуванні хворих.

На прикладі будинку це можна легко уявити. Наприклад, у вас великий багатоквартирний будинок, одна швидка і один сімейний лікар. Коли хворіють в одній квартирі грипом, через соціальні контакти ще, можливо одна чи дві квартири захворіє, то лікар та швидка зможуть реагувати в нормальному режимі. Якщо ж у вас захворіє одночасно 80% квартир, то буде колапс. Лікар не встигне всіх консультувати, швидка не буде встигати до людей з важкими станами. Ізоляція людей зменшує контакти між ними, вірус поширюється дуже повільно, перехворіють ті ж самі 80% квартир але на протязі кількох місяців, тоді лікар та швидка всіх нормально обслужать.

На прикладі інших країн, стає зрозумілим, що карантин не закінчиться 3 квітня. Що робити ОСББ?

Зв’язок з мешканцями

Саме час мати контакт з усіма мешканцями вашого будинку. Якщо ви ще до цього часу не маєте телефонів, контактів у месенджерах певних квартир, то дізнайтесь. Перевірте наявні контакти, чи нічого не змінилось. У вас повинен бути швидкий зв’язок з кожною квартирою.

Групи в месенджерах для будинку, для під’їздів – це ефективна і швидка комунікація. Перевірте, чи всі мають до них доступ. Якщо хтось не має, дізнайтесь чому, переконайте повернутись, тим хто вийшов, в зв’язку з ситуацією. І слідкуйте за такими групами, щоб вони не перетворювались у місце зливу негативної енергії. Підтримуйте тільки конструктивний діалог, ніякого поширення чуток. Не засмічуйте поширенням інформації – її зараз забагато. Групи потрібні для інформування та оперативного вирішення питань.

Прийшов час мешканцям ближче (не у фізичному сенсі) познайомитись. Сусіди повинні підтримувати зв’язок між собою та ділитись інформацією про стан свого здоров’я. Приховувати хворобу не найкращий зараз варіант.

Збори мешканців

Треба пояснювати, що на період карантину ніяких зборів? Скасуйте, якщо було заплановано збори.

Роз’яснювальна робота

Основне завдання – роз’яснювати людям що робити в даній ситуації. Поясність про важливість миття рук, дотримуватись дистанції між людьми, не виходити з дому без нагальної потреби. Роз’яснення на дошках оголошень, в групах. Поговоріть з тими, хто не дотримується карантину. Поговоріть з тими, хто збирається в групи. Не допускайте зібрань людей і поясність про дотримання дистанції.

Повідомте і перевірте чи мешканцям відомі телефони гарячих ліній, що стосуються медичної допомоги, поширення вірусу та каратниту.

Мешканці старшого віку

Вони в зоні найбільшого ризику. По перше попрацюйте з ними на предмет дотримання карантину. Є голови ОСББ, які вміють переконати старших мешканців краще за їхніх родичів. По друге, необхідно допомогти їм з продуктами та іншими потребами. Якщо ваші молоді мешканці ще не здогадались про допомогу, допоможіть їм з цим рішенням. Часто вони просто не знають де хто живе. Організуйте їх, або спрямуйте в правильне русло їхню енергію. Дайте контакти, поясність заходи безпеки, проконтролюйте щоб ніхто не залишився без уваги. На початках може бути прояв ентузіазму, хтось повісить оголошення, що може купувати продукти і таке інше. Але через місяць карантину все може ускладнитись. Тому все таки краще взяти контроль за цим питанням на себе. Будьте на зв’язку з соціальними працівниками і дізнайтесь які у них плани щодо мешканців, за якими вони доглядають.

Дезінфекція

Дотримання санітарних норм і раніше повинно було проводитись у вашому будинку. Миття і прибирання необхідно проводити ретельно, можливо збільшити кількість вологого прибирання. Швидше за все ви вже отримали рекомендації від міської влади про дезінфекцію і дотримання чистоти в під’їздах.

Пам’ятаємо, що основними місцями поширення вірусу є ручки дверей, перила, кнопки ліфтів і т.д.. Ці місця бажано дезинфікувати. Не раз на тиждень. Якщо Вам вдасться організувати один раз на день, це дуже добре . Зараз виник різкий дефіцит з дезінфікуючими засобами. Можна використовувати білизну. Найефективніше, це звичайно антисептики на основі етилового спирту (більше 60%). Але їх не знайти і вони дорогі. До речі, горілка також містить 40% спирту. 

Провітрюйте частіше сходові майданчики та під’їзди.

Ніхто не був готовий до такої ситуації, тому потрібно обговорити з мешканцями щодо додаткових заходів. Ваша спільна мета – максимально захиститись. Вони також зацікавлені в дезинфекції місць загального користування. Можливо потрібно зібрати додаткові кошти для засобів дезінфекції. Або ж ви зможете домовитись, що мешканці по черзі будуть робити дезінфекцію власними силами. В будь якому випадку, це додаткові заходи, які ніхто не планував, тому необхідно вирішити що робити в даній ситуації.

В будинку є хворі

Якщо були виявлені хворі, максимальна їх ізоляція, а також всіх хто з ними контактував. Наполягайте і контролюйте – це в інтересах всіх мешканців. Їм також можете запропонувати приносити продукти, щоб вони не виходили і не контактували ні з ким.

Поточні, капітальні, аварійні ремонти

По-перше пам’ятаємо, що краще не збиратись в групи і не контактувати. Якщо можете, перенесіть капітальні ремонти. Поточні, якщо їх може виконувати один працівник з дотриманням заходів безпеки, можливо варто провести. Аварійні ремонти вимушені, тому обов’язково з дотриманням заходів безпеки.

Щодо засобів захисту для працівників – маски, рукавички. Не обов’язково всім і постійно носити маски. Двірнику не обов’язково підмітати з маскою на підборідді. Маски потрібні, якщо ви контактуєте з хворими в одному приміщенні. Макса потрібна хворим, щоб не розпорошувати віруси у повітря. Також маски потрібні тим, хто контактує з великою кількістю людей – касирам і т.п. Якщо ви вирішили що працівники мають бути в масках, то пам’ятайте також що вони одноразові, і що є правила їх використання. Те саме і з рукавичками – вони одноразові і треба вміти правильно їх одягати та знімати. Погуліть, про те як однправильно користуватись масками та рукавичками. 

Планування

Саме час зайнятись плануванням. Дізнайтесь більше про можливості фінансування ОСББ за різними програмами. Підготуйте документи для участі в проектах з енергоефективності. Можна зайнятись плануванням, робити документи, подавати заявки.

Тимчасове скасування пені

Поясніть мешканцям, що ніхто не скасовував внески на утримання будинку, як дехто подумав. Тимчасово заборонено нарахування штрафів та пені по комунальним послугам. Обов’язок сплати самих послуг залишається. Все чітко вказано в Законі “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)”

Навчання

Вивчайте законодавство, діліться досвідом. Карантин не привід обірвати всі зв’язки. Навпаки, спілкуйтесь з іншими головами телефоном, месенджерами. Обмінюйтесь досвідом, вирішіть питання, які вас давно турбували, але був брак часу чи знань, як це зробити.

Де брати інформацію

Контактуйте з міською владою. Вона активно займається поширенням інформації та пояснює як діяти в період карантину. Слідуйте рекомендаціям міської влади і виконуйте їх.

Інформацію про хворобу краще отримувати з офіційних сайтів ВООЗ та МОЗ.

Обмінюйтесь досвідом з іншими ОСББ.

Користуйтесь перевіреними джерелами, не поширюйте сумнівну інформацію, дотримуйтесь правил інформаційної гігієни.

Зберігайте спокій. Будьте здорові!