ОСББ та “зелений тариф”

Доброго дня, дорогі ОСББешники!

Чи знаєте Ви, що таке «зелений тариф» на електроенергію? Чи не хотіло б ваше ОСББ скористатись таким способом поповнення коштів об’єднання?

«Зелений тариф»

Це гарантований законом до 1 січня 2030-го року тариф за електроенергію, яка вироблена відновлюваними джерелами енергії. Закон гарантує, що ця електроенергія буде викуплена у власника генеруючої установки по цьому тарифу.

Законом передбачено різні тарифи для різних категорій об’єктів, що виробляють електроенергію:
– для юридичних осіб та приватних домогосподарств;
– від потужності установки;
– від виду альтернативної енергії (сонце, вітер, вода, біомаса та ін.);
– від дати введення в експлуатацію генеруючої установки.

Наприклад, на момент написання статті, для електроенергії виробленої від сонця у приватних домогосподарствах, що введені в експлуатацію з 01.01.2017 до 31.12.2019, і потужність установки яких не перевищує 30 кВт тариф складає 4,5 грн./кВт з урахуванням сплачених податків. В той час коли всі платять за електроенергію 0,90 грн до 100 кВт, та 1,68 грн більше 100 кВт, такі приватні домогосподарства продають електроенергію по 4,5 грн. Вигідно, чи не так?

Слід зауважити, що продається надлишок електроенергії, тобто різниця між виробленою і спожитою для власних потреб електроенергією.

Далі буде йти мова про електроенергію з сонця, як найбільш доцільне для використання в умовах багатоквартирного будинку. Також не будемо вдаватись технічних деталей станції, таких як обладнання, правильне розміщення і т.д.

ОСББ та «зелений тариф»

В законі прямо не передбачили можливість ОСББ продавати електроенергію за зеленим тарифом, там йде мова тільки про суб’єктів господарювання та приватні домогосподарства. ОСББ не є приватним домогосподарством але є юридичною особою. А для юридичних осіб передбачений свій «зелений тариф», проте потрібно отримувати ліцензію та набагато складніший шлях, більше процедур та витрат. Найголовніше те, що згідно закону ОСББ є неприбутковою організацією і не може провадити господарської діяльності. Тому шлях встановлення сонячної електростанції під “зелений тариф” юридичної особи для ОСББ закритий. Що робити читайте далі.

Схема роботи для ОСББ

Уважно знайомимось з законодавством. Що таке приватне домогосподарство? Це «об’єкт побутового споживача, на якому електроенергія використовується відповідно до укладеного договору про користування електроенергією». В свою чергу об’єкт побутового споживача це «житловий будинок (частина будинку), КВАРТИРА, будівля, що знаходиться за однією адресою та належить одній фізичній особі або декільком фізичним особам на правах власності або користування». Сама генеруюча установка повинна бути «встановлена у межах приватного домогосподарства». Отже власник квартири може встановити сонячну електростанцію на даху (який є спільною власністю всіх співвласників багатоквартирного будинку) і продавати електроенергію по «зеленому тарифу». А ОСББ може здати в оренду дах для власника квартири і отримувати додатковий дохід. Пам’ятаємо, що ОСББ може здавати в оренду спільне майно, якщо кошти йдуть на ведення статутної діяльності.

В Україні вже є такі приклади, якщо вас цікавить, звертайтесь. А далі будемо говорити про те, як це реалізувати практично.

Обмеження

Площа даху. Для станції потужністю 30 кВт необхідно вільних приблизно 300 кв.м. плоского даху (це без врахування затінення від коминів, огороджень та інших перешкод). Тепер ви можете прикинути, якої потужності може бути встановлена станція на даху. Максимальна потужність для одного домогосподарства згідно закону 30кВт.

Бажаючі скористатись “зеленим тарифом”. Можливо в будинку є співвласники, які мають бажання та можливості встановити сонячні станції. Скільки тоді станцій може вміститись на даху? Кого обрати? Які умови ставити?

Фінансові. Термін окупності сонячної станції складає 5-7 років. Встановлення такої станції також не з дешевих задоволень і в середньому виходить 1$ за Вт. Тепер порахуйте видатки і доходи. Чи буде для мешканців вигода очевидною? За чиї кошти буде будуватись електростанція? Що з цього отримає ОСББ?

Технічні. Велика ймовірність, що електромережі висунуть вимогу модернізувати електрообладнання та мережі в під’їзді чи будинку.

Необхідні кроки

Бажання. Потрібна людина, яка буде цим займатись і проштовхувати. Від неї потрібне розуміння користі для всіх задіяних сторін (ОСББ, власника станції, мешканців) а також розуміння бюрократії процесу (потрібно буде трохи побігати).

Оцінка фінансових можливостей. Добре прорахуйте вигоди, економію, затрати, окупність. Що зекономить ОСББ і скільки на цьому заробить? Чи дійсно капіталовкладення будуть вигідними та швидко окупними? Пошукайте можливість відшкодування за енергоефективні заходи та пільгове кредитування енергоефективиних заходів (не для ОСББ, а для фізичної особи власника сонячної станції). Основне, що потрібно розуміти: правила гри “зеленого тарифу” складені таким чином, що чим більша станція тим вона більш вигідна та швидше окупна. Орієнтуйтесь на 20-30кВт. Все, що менше 10-15кВт буде з сумнівною вигодою для всіх сторін (це у випадку багатоквартирного будинку).

Оцінка можливостей з розміщення. Яку станцію (чи станції) ви можете розмістити на даху? Напрямок відносно півдня? Чи потрібно зробити в першу чергу ремонт даху? Як буде кріпитись обладнання і чи це не буде шкодити експлуатації даху? Де буде розміщений інвертор?

Підготовка ОСББ. Якщо попередній проект виглядає цікавим як технічно так і фінансово, можна починати підготовку.

В статуті ОСББ повинна бути передбачена можливість оренди спільного майна. Якщо немає, необхідно вносити зміни в статут.

ОСББ повинно внести зміни в держреєстр і додати вид діяльності 68.20 “Надання в оренду і експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна”

Необхідно провести збори співвласників, які дадуть дозвіл оренди даху. Для прийняття такого рішення необхідно 75% голосів.

Підписання договору оренди даху між власником квартири та ОСББ.

Перевірка потужності за договором. Дізнайтесь, яка потужність виділена на квартиру, до якої буде під’єднуватись сонячна електростанція і яка загальна виділена потужність на будинок.

Збільшення потужності. Власник квартири подає заяву на збільшення потужності до загальної потужності станції. ОСББ подає заяву про збільшення виділеної потужності на відповідну величину. На цьому етапі електомережами можуть бути встановлені вимоги по переобладнанні щитових, мереж та лічильників.

Проектування та спорудження. Тепер вам необхідно визначитись з панелями, інвертором, монтажною організацією і т.д. і після цього змонтувати сонячну електростанцію.

Відкриття рахунку. Для отримання коштів по “зеленому тарифу” власник електростанції повинен відкрити окремий рахунок в банку.

Подання заяви на зелений тариф. В електромережі подається заява на підключення сонячної електростанцїі. Сонячну електростанцію приїде оглянути представник електромереж.

Підписання договору на облаштування вузла обліку. Електромережі повинні провести певні заходи з переобладнання ліній та встановлення двонаправленого лічильника. Все це повинен оплатити власник електростанції.

Оплата робіт по облаштуванню вузла обліку.

Облаштування вузла обліку. Проводиться електромережами.

Підписання договору купівлі-продажу е/е.

Тепер надлишкова електроенергія подається в загальні електромережі по “зеленому тарифу”, електромережі виплачують кошти на рахунок власника квартири, власник квартири платить оренду ОСББ.

Висновки

Процес встановлення сонячних електростанцій у багатоквартирних будинках є більш ускладненим, ніж у приватних будинках. Але практично це може бути реалізованим при бажанні та економічній доцільності. Важливо також врахувати інтереси всіх сторін: мешканців, ОСББ, власника станції, щоб усі отримали розумну вигоду.

В Україні вже є люди, які пройшли цей процес. В цих конкретних випадках голова ОСББ та власник станції була однією людиною. Така людина змогла переконати мешканців в доцільності цього міроприємства та правильно все організувати документально.

Якщо у вас виникли питання, хочете дізнатись більше деталей чи проконсультуватись – звертайтесь, допоможемо.