Жити по-новому: облік тепла та води

Давайте ближче придивимось до Закону України “Про комерційний теплової енергії та водопостачання”. Закон прийняли, підписали, опублікували і він вже діє, але не в повну силу. Тепер облік тепла і води буде по новому. Добре чи погано, вирішувати вам.

Зробив огляд Закону людською мовою про основні цікаві моменти, це вам займе не більше 5 хвилин. Але все одно дуже рекомендую його ретельно вивчити. Ось тут текст https://goo.gl/SnepKS

Закон стосується всіх будівель не тільки житлових, але я буду вести мову стосовно того, що нас стосується, тобто житлових будинків. Також в Законі є свої терміни “вузол комерційного обліку” та “вузол розподільного обліку”, я ж буду вживати більш зрозумілі терміни “загальнобудинковий лічильник” та “квартирний лічильник”.

Найголовніше в цьому Законі, що всі будинки повинні бути обладнані загальнобудинковими лічильниками. Для всіх будинків, які вже підключені до тепла, на протязі року постачальник цих послуг повинен встановити такі лічильники, а підключені до води на протязі двох років від набрання чинності Закону (01.08.2017).

Отже очікуємо активності постачальників тепла і води по встановленню таких лічильників.

Так само і квартирні лічильники повинні бути встановлені всюди і на це Закон виділяє три роки.

Всі нові будинки тепер вже не можна здати в експлуатацію, якщо вони не будуть обладнані загальнобудинковими лічильниками, та квартирними лічильниками.

Цікаво, що тепер до лічильників не вимагають української сертифікації. Якщо вони сертифіковані “компетентним органом” держави з ЄС, США та інших, українського сертифікату не потрібно. Круто, нє?

До слова скажу, щоб Закон запрацював у повну силу, ще багато роботи для урядовців. Треба розробити методики розподілу послуг, коли немає лічильників, порядок встановлення лічильників та багато іншого.

Як будуть встановлювати?

За два місяці до планованої дати встановлення загальнобудинкового лічильника, постачальник вас має попередити про це. В цьому ж попередженні повідомлять про розмір та порядок сплати внесків за встановлення (дивись “Хто платить?”)

На протязі двох місяців, ви або погоджуєтесь на умови постачальника, або просите внести зміни в пропозицію, або самостійно обладнуєте будинок загальним лічильником. В останніх двох випадках, якщо на протязі чотирьох місяців лічильник не встановлено, то постачальник прийде і поставить. Навіть, якщо ви будете перешкоджати, через суд вас зобов’яжуть дати доступ, виділити місце та встановити лічильник.

Ви маєте право самостійно встановити загальнобудинковий лічильник і постачальник не може вам у цьому перешкоджати. Також ви можете придбати і лічильник і попросити постачальника його встановити, і він також не може відмовити.

Квартирні лічильники також треба встановлювати. Навіть якщо у вас, наприклад, автономне водопостачання у будинку, у квартирах мають бути лічильники.

Чиї лічильники?

Загальнобудинкові лічильники належать власнику будівлі або є спільною сумісною власністю співвласників. Квартині лічильники відповідно власникам приміщень. Ми несемо повну відповідальність за них.

Хто платить? Ми.

Вище вже згадував про про внески за встановлення загальнобудинкових лічильників. Суть в тому, що вартість встановлення розподіляється на п’ять років “або на інший строк за згодою сторін”. При чому, розмір внесків буде визначатись окремо для кожної будівлі.

Квартирні лічильники ви маєте встановити за власні кошти.

В Законі кажуть, що місцеві адміністрації можуть (тобто не зобов’язані) затвердити відповідні програми по відшкодуванню витрат на встановлення таких лічильників. Як це буде – поживемо, побачимо.

Як будуть обслуговувати лічильники?

Всі лічильники обслуговуються постачальником послуг. Платимо за це, звичайно ж ми, шляхом сплати внесків за це. Розмір цих внесків буде розраховуватись для кожного будинку, за відповідною методикою.

Для загальнобудинкових лічильників постачальник буде тримати підмінний фонд лічильників.

Забороняється зняття лічильників для обслуговування без заміни його на інший. Якщо лічильники вийшов з ладу, він підлягає заміні на протязі п’яти днів з моменту, коли виявили, що він несправний.

Доступ до загальнобудинкових лічильників

Цілу статтю присвятили доступу до цих лічильників. Отже, доступ мають:

  • постачальник, для обслуговування/заміни і зняття показів (до квартирних лічильників також);
  • посадові особи органів ліцензування, органів місцевого самоврядування для перевірки стану лічильників і контролю показів;
  • власники/співвласники будівлі мають доступ для перевірки і зняття показів;

Чітко визначені особи мають доступ, відповідно всім іншим ви можете заборонити.

Нові рахунки на оплату послуг

Рахунки надаються щомісяця безкоштовно. Не смійтесь, так написано в Законі. 🙂

Окрім інформації, до якої ми звикли у рахунках ще буде:

  • середній обсяг споживання та середній розмір плати інших споживачів у постачальинка;
  • рекомендації з підвищення енергоефективності;
  • обсяг споживання всього будинку;

Додатково (не в рахунках) нам дадуть доступ до інформації про:

  • щомісячний обсяг споживання послуги за останні три роки;
  • щоденні, щотижневі, щомісячні та щорічні обсяги споживання за останні два роки;

Щомісяця інформація загальнобудинкових лічильників передається місцевим адміністраціям. Вони будуть над нею думати.

Цікаво є те, що інформація про обсяг спожитої послуги за поточний період та показання лічильників, буде подаватись у рахунках, але не менше двох разів на рік. Не знаю чи це погано, чи це добре, і чи будуть цим якось зловживати.

Розрахунок суми оплати за послуги

Важливо! Запам’ятайте, що всі рахунки постачальником формуються на основі загальнобудинкового лічильника. Він є основою для виставлення рахунків. Скільки нарахував загальнобудинковий лічильник, на таку загальну суму від усіх квартир будуть виставлені рахунки.

В момент, коли загальний лічильник поламався, нараховувати оплату вам будуть на основі попереднього опалювального періоду для тепла, або на основі споживання за останні 12 місяців для води.

Вода використана для загальних потреб, тепло для обігріву місць загального користування (витрати після загального лічильника) будуть також розподілятись на всіх співвласників приміщень. Для цього будуть розроблені відповідні методики.

По теплу, будуть брати до уваги лічильники, якщо ними обладнано більше 50 відсотків опалювальних приладів. В Законі описали, різні моменти коли не у всіх є квартирні лічильники (по теплу відповідно до методик, по воді пропорційно кількості тих, хто фактично проживає в квартирі). Читайте уважно вже в самому законі.

Також цікаво по теплу, що незалежно від показів лічильників, нарахувати менше розрахованого споживання у вашому будинку, не можуть. Знову ж таки у відповідних методиках, які будуть. Тобто всіх трохи узагальнюють, що логічно. Якщо ви вирішили померзнути, все одно вас гріють сусіди, так що платіть.

Співвласники можуть встановити поправкові коефіцієнти для перших, останніх поверхів, та кутових квартир.

За тепло витрачене на опалення місць загального користування також будуть платити ті в кого стоїть автономне опалення.

Зняття показників тепла

Покази загальних лічильників знімаються постачальником у присутності представника власника. Покази квартирних лічильників споживачі зобов’язані самостійно знімати. Передбачене можливість дистанційного знімання показів.

Покази квартирних лічильників ви зобов’язані подавати щомісячно. Не менше одного разу в рік постачальник повинен зробити контрольне зняття показів.

Якщо на протязі трьох місяців постачальник не зміг отримати покази лічильників, вам будуть нараховувати середньодобове споживання за попередні 12 місяців. А після трьох місяців будуть нараховувати по нормам, так наче у вас немає лічильника. Якщо ви схаменетесь і подасте покази, постачальник повинен все перерахувати.

Відповідальність постачальника

Постачальники заведені у жорсткі рамки і будуть штрафуватись за:

  • порушення періодичної повірки;
  • порушення забезпечення лічильниками;
  • порушення строків встановлення і заміни загальних лічильників;
  • приєднання будинків без лічильників;
  • рахунки з неправильними сумами;
  • створення перешкод до доступу до інформації про показання загальних лічильників;
  • неправильний розподіл послуг між співвласниками;
  • порушення строків прийняття та повірки лічильників;

Вивчіть цю статтю уважно, щоб знати чим лякати постачальників, та статтю 16 щоб знати Порядок накладення та стягнення штрафів.