Субсидії 2018

Весь інтернет гудить від дурниць які утнув уряд з відшкодуванням субсидій для ОСББ. Найкраще про цю проблему, а також про те що робити описали в цій статті Мені тут нічого додати.

Ніколи не любив субсидії і завжди був проти них. Так як блог запущений нещодавно, скопіюю сюди те, про що писав на сторінці МоєОСББ в Facebook.

15.12.2017

Наш міністр гордо всі розповідає що виділено 200 мільйонів гривень на програму теплих кредитів для ОСББ у 2018-му році. І дуже радіє, що в країні вже створено 27 тисяч ОСББ.

Тобто, якщо до програми звернеться всього лише одна тисяча ОСББ, то вони можуть розраховувати на 200 тисяч гривень. Як ви думаєте, скільки коштує встановити ІТП?

А якщо в цій тисячі ОСББ проживає 10 тисяч отримувачів субсидій і кожен з них отримає по 500 гривень субсидії, то держава витратить 5 мільйонів гривень на одне ОСББ.

Думаєте я маніпулюю цифрами? Перекручую факти?

27.11.2017

З понеділка кілька цифр для роздумів.

3492,9 млн гривень – загальна сума субсидій у січні-жовтні 2017 р.

133 млн гривень залучили 600 ОСББ “теплих кредитів” у 2017 році.

В першому випадку це “жарознижуюче”, яке не робить нічого корисного, в другому це “підвищення імунітету”.

В першому випадку гроші викидаються на вітер, не стимулюють економії, не зменшують енергозатрат. В другому це системні зміни, які мають довготривалий ефект, зменшують енергозалежніть, збільшують енергоефективність.

При цьому ось цитата Агенства Держенергоефективності “Завдяки «теплим кредитам» кожне домогосподарство, кожне ОСББ має можливість утеплити свої оселі, зменшити енергоспоживання і як мінімум вдвічі менше платити за комунальні послуги”.

Якщо рік не виплачувати субсидії, а направити їх на “теплі кредити” то у всіх існуючих на сьогодні ОСББ можна провести енергоефективні заходи. І це буде мати тривалий позитивний ефект. Економія коштів домогосподарств збільшить внутрішній попит, увільється в економіку. Зменшення енергозатрат, зменшить залежність від імпортних енергоносіїв.

Хіба не очевидно, що ці цифри треба міняти місцями?

11.10.2017

Статистика каже, що майже половина домогосподарств в Україні отримують субсидії. Ймовірність, що у вашому будинку є мешканці, які отримують субсидію майже стовідсоткова. Половина країни має такі низькі доходи, що не може сплачувати комунальні платежі. Абсурд і фікція. Поза межами країни це виглядає смішно. Так смішно, що аж плакати хочеться.

Дуже зручно, коли виникають проблеми з грошима, перекласти їх на прокладку у вигляді ОСББ. І все це тільки для того, щоб співати солодкі пісні своїм виборцям та облизувати одне місце олігархам. А крайні будуть ОСББ – якраз ті люди, які щось реально роблять в ЖКГ, які будуть свою країну починаючи з власного під’їзду, а не словами в мікрофон на трибуні.

Міністерство соціальної політики України, пане Volodymyr Groysman, пане Президенте Петро Порошенко зробіть так, щоб субсидії попадали прямо на рахунки тим, кому вони призначені!

Зробіть вже ці субсидії адресними і грошовими, так буде легше всім. Для чого вам прокладки? Крім того, що ваші проблеми автоматично стають нашими, сила силенна людських ресурсів витрачається на адміністрування тих коштів. Скільки мінінгіту ви створюєте нашим бухгалтерам! Скільки державних службовців (за наші гроші!) вовтузяться з субсидіями!

Абсурд і фікція. Зробіть, будь ласка, так, щоб ОСББ не приймало участі у вашому цирку. Клоуни вже не смішні.