Розмір внеску на утримання будинку в наших ОСББ

Географія та кількість наших користувачів розширилась, тому цікаво подивитись які є закономірності у розмірі внеску на утримання будинку. Порахували для вас “середню температуру” по внеску на утримання будинку серед користувачів програми МоєОСББ.

5,75

грн/м2

середнє значення внеску на утримання будинку по всім ОСББ в програмі*

* я називаю “всіх ОСББ” для спрощення, насправді облік ведуть не тільки об’єднання, також управляючі компанії у формі ТОВ та інші. Взяті дані 64 ОСББ. Всього в програмі 65 користувачів, які сплачують за використання програми, одне ОСББ не рахує в програмі внесок на утримання, тільки комунальні послуги та разові нарахування.

Якщо відкинути екстремальні значення внеску менше 2 та більше 10 гривень за квадтратний метр (у 5 користувачів такі розміри внесків), середнє значення виходить 5,37 гривень за квадратний метр.

У більшості ОСББ (65%) розмір внеску знаходиться в межах 4-7 гривень за квадратний метр. Можна припустити, що значення в таких межах є економічно обгрунтоване. При цьому не забуваємо, що в кожному будинку свої особливості і будуть відхилення від середніх значень.

Тут цікаво, що більшість внесків згрупувались в межах 4-5 та 6-7 гривень за квадратний метр, тоді як в “золотій середині” 5-6 гривень за квадратний метр менша кількість ОСББ. Чому так? Тут треба досліджувати самі ОСББ, що це за будинки, хто в них живе, ким управляються і т.д. На жаль, в програмі ми не можемо проаналізувати, наприклад який це будинок по типу, року забудови, а такі показники суттєво впливають на кошторис утримання будинку. Також треба більше ОСББ, щоб або підтвердити, або спростувати такий розподіл розміру внеску. Моя думка, що така картина може бути і на більшій кількості і відповідає двом напрямкам в управлінні. Перший це економія і намагання власників всіма силами зменшувати внесок на утримання (можна назвати “соціальний” внесок). Другий напрямок – це якісне обслуговування за ринковою ціною

В розрахунки брався базовий тариф, прийнятий в ОСББ. Тобто відхилення від цього тарифу, наприклад коли перший поверх не платить за ліфт, не враховувались.

В Україні налічується понад 32 тисячі ОСББ, тому 64 ОСББ це дуже мало для всієї України. Та все ж, картина буде близькою до загальної, адже на формування розміру внеску всюди впливають однакові фактори.

Користуються програмою по всій Україні, і на карті видно що користувчі представлені з усіх регіонів. Та мушу зазначити, що 33 ОСББ зі Львова та околиць, а це більше половини. Отже розрахунки більше враховують картину по Львову. Щоб подивитись “середню температуру” по регіонам, у нас ще замало користувачів.

Наступний такий зріз по внеску зробимо коли кількість ОСББ в програмі буде понад 100.